Annika Saneri ja Väiski treenaavat paikallaanoloa. Kuva: Minna Filppu

Annika Saneri ja Väiski treenaavat paikallaanoloa. Kuva: Minna Filppu

Koiran koulutus alkaa kotona

Koiran koulutus alkaa jo kotona. Toivomme, että kursseille ja koulutuksiin osallistuva tutustuu etukäteen ainakin perustietoihin koiran tarpeista, oppimisesta ja koulutuksesta.

Hyvää perustietoa löytyy esimerkiksi http://www.hankikoira.fi/koiratieto… sivustolta.

Koulutuksen perustana on omistajan ja koiran hyvä, toimiva ja luottaumksellinen suhde. Se syntyy helposti, kun koira otetaan heti pennusta osaksi perhelaumaa. Suhde syntyy normaalilla kanssakäymisellä, ilon kautta ja kehumalla. Suhteen muodostamiseen ei tarvita makupaloja.

Koiraa pitää pennusta asti totuttaa erilaisiin paikkoihin, tilanteisiin ja ääniin niin, että se tuntee olonsa turvalliseksi. Kun ensimmäisen vuoden aikana on hankittu paljon erilaisia kokemuksia, on koiran myöhemminkin helpompi selvitä uusista tilanteista häkeltymättä, koska se tietää selviävänsä erilaisista paikoista luottaen itseensä ja omistajaansa.

Omistaja on vastuussa koiran oppimisesta

Koiran pitää opetella hyviä tapoja ja erilaisia taitoja. Se ei opi niitä itsestään, joten jokaisen koiranomistajan on paneuduttava koirankoulutukseen. Neuvoja asiaan saa muun muassa koulutuskentältä.

Ihmisen on pysyttävä rauhallisena koiran kanssa toimiessaan ja etenkin sitä kouluttaessaan. Hermostuminen ja hallitsematon äänenkäyttö eivät edistä koiran oppimista. Opetustilanteen on oltava rauhallinen ja koiran pitää saada keskittyä siihen, mitä siltä vaaditaan.

Ihmisen on luotava kontakti koiraan

Ihminen voi opettaa koiraansa vasta silloin, kun saa sen keskittymään itseensä. Hajumerkkejä haistelevien ja muiden koirien tekemisiä katseleva koira ei keskity koulutukseen eikä niin ollen opi. Koira on "saatava kuulolle" eli omistajan on saatava siihen kontakti. Sen jälkeen koiralle voi opettaa monenlaista.

Omistajansa kanssa viihtyvä koira hakee automaattisesti yhteyttä tähän ja tarkkailee omistajaansa odottaen, mitä mukavaa seuraavaksi on tiedossa. Koira nauttii yhdessätekemisestä.

Kontaktin ottamista voi vahvistaa makupalojen avulla. Kouluttamisessa on ensiarvoisen tärkeää saada koira katsomaan omistajaansa, odottamaan tältä jotakin mukavaa ja pysymään lähellä. Koiran on saatava palkinto välittömästi, kun se vilkaisee omistajaansa ilman, että omistaja kutsuu sitä. Katsekontaktia kannattaa harjoitella erilaisissa paikoissa ja myös koulutuskentällä.

Kontaktin tarkoitus on saada koiran huomio ja käyttää tätä huomiota hyväksi koulutuksessa. Kontaktiin yhdistetään leikki tai pieni oppihetki, kuten pari askelta seuraamista niin, että koira pysyy kontaktissa.

Koira alkaa ottaa kontaktia usein, kun omistaja tekee itsestään mielenkiintoisen ja keksii koiralle mukavaa puuhaa. Ihminen saa kontaktin vasta, kun ansaitsee sen. Vaatimalla vaadittu kontakti ei syvennä ihmisen ja koiran luottamussuhdetta.

Temppuja ja tottelevaisuusliikkeitä tehdessä koiraan tarvitaan lähikontaktia, mutta kotipihalla tai peltolenkillä riittää silmälläpitokontakti. Silloin koira on kauempana omistajastaan ja hääräilee omiaan, mutta pitää huolen siitä, ettei omistaja häivy näköpiiristä.


Makupalat kuuluvat koulutuksen alkuvaiheeseen

Makupala tehostaa oppimista koulutuksen alkuvaiheessa, mutta ihmisen on saatava koiraansa liikettä ilman ruokaakin, sillä eteen tulee myös tilanteita, jolloin koira ei halua ruokaa.

Halutulla tavalla tekeminen täytyy saada koiralle iloiseksi asiaksi. Koulutus ja yhdessä tekeminen itsessään motivoivat koiraa silloin, kun omistajalla ja koiralla on hyvä suhde.

Makupalalla opettamisesta kannattaa luopua hiljalleen, sillä makupaloista ei pidä tehdä koulutuksen pääasiaa. Koira saa kiitoksen myös kehuista tai vaikkapa leikkihetkestä.


Ostaako pentu vai aikuinen koira?

Ihmiset haluavat yleensä koiran pentuna, jotta "saavat siitä sellaisen kuin itse haluavat". Koiraongelmat olisivat harvassa, jos jokainen saisi pennustaan sellaisen kuin on halunnut. Toiveen täyttymiseen tarvitaan kuitenkin hyvää koiranlukutaitoa ja kykyä opettaa koiraa. Täytyy myös kyetä valitsemaan itselleen ja elämäntapoihinsa sopiva rotu.

Aikuisestakin koirasta voi saada sellaisen kuin haluaa, jos tahtoo tavanomaista hyvää käytöstä ja aikuisen koiran rauhallisuutta. Monet koirasta haaveilevat arvostavat koiran luonteen rauhallisuutta. Pennun ja nuoren koiran ominaisuuksiin rauhallisuus ei kuulu. Jos rauhallinen luonne on ykköstavoite, kannattaa hankkia pennun sijaan aikuinen koira, joka tarvitsee uutta kotia.

Jaa tämä sivu